Κέντρα Ξένων Γλωσσών & Απάτες

(Γράφτηκε ΚΥΡΙΑΚΉ, 20 ΙΟΥΛΊΟΥ 2008)

Έχω μιλήσει αρκετές φορές μέσα από τις σελίδες μου και σας έχω κατευθύνει σε κέντρα ξένων γλωσσών. Όμως όλα είναι ρόδινα εκεί; Όλα είναι τέλεια;
Δυστυχώς ζούμε στην Ελλάδα …. και τίποτα δεν είναι τέλειο! Όλοι μας κοιτάζουμε το συμφέρον μας …
Βλέπετε στα μεγάλα κέντρα ξένων γλωσσών ο τζίρος είναι μεγάλος, τα έξοδα ακόμη περισσότερα και οι κανόνες είναι απλοί. Μειώνω τα έξοδα για να αποκτήσω κέρδος.
Πως γίνετε αυτό; Πάντα εις βάρος των πελατών και στην προκειμένη περίπτωση των μαθητών.
Βλέπουμε έτσι κοπελίτσες 20 ετών, έχοντας κάνει κάποιες ώρες μάθημα, έχοντας αποκτήσει ένα celi , μη γνωρίζοντας καλά Ιταλικά , δίχως πτυχίο, δίχως πείρα, δίχως εμπειρία, δίχως να είναι φιλόλογοι, πολλές φορές και δίχως επάρκεια  τις βάζουν να διδάξουν …
Βλέπετε ένας καθηγητής της Ιταλικής Φιλολογίας κοστίζει. Θέλει τα διπλάσια λεφτά. Ενώ η κοπελίτσα προκειμένου να μάθει και να αποκτήσει την γνώση και την εμπειρία είναι διατεθειμένη να δουλέψει και έχτρα … τσάμπα … δίχως ΙΚΑ … ακόμη και δίχως αμοιβή.
Δεν φτάνει όμως αυτό.
Βλέπουμε έτσι Ιταλίδες που έχουν μόνο μερικές μέρες στην Ελλάδα και μη γνωρίζοντας ακόμη την Ελληνική γλώσσα, ξέροντας μόνο το ΚΑΛΗΜΕΡΑ και ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ  τις βάζουν να διδάξουν. Και καλά να είναι Ιταλίδα Φιλόλογος … αλλά Ιταλίδα Κομμώτρια; Λογίστρια; Να μην έχει καμιά σχέση με το αντικείμενο;
Θα μου πείτε Ιταλίδα είναι … μπορεί να μιλάει ιταλικά .
Θα σας απαντήσω ότι και ο πατέρας μου στο χωριό μιλάει Ελληνικά … αλλά δεν είναι σωστά! Αυτά που λέει είναι απαράδεκτα! Σίγουρα θα έχετε βρεθεί στην ελληνική ύπαιθρο και καταλαβαίνετε τι εννοώ.
Όμως δεν σταματούν εκεί … δίχως να το καταλαβαίνετε σας βάζουν να κάνετε τρία χρόνια χωρίς να μπορείτε να αξιολογήσετε τις γνώσεις σας πάνω στη γλώσσα.
Τον πρώτο χρόνο σας βάζουν να δώσετε το celi 1 … ένα εύκολο επίπεδο που εγώ μετά από τόσα χρόνια διδασκαλίας δεν έχω γνωρίσει κάποιον που να κόπηκε ... να μην το πήρε.
Στον δεύτερο χρόνο φτάνετε σε ένα σημείο ανάμεσα στο celi 2 και celi 3 με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να δώσετε σε κανένα επίπεδο λέγοντας σας να δώσετε κατευθείαν το celi 3 τον επόμενο χρόνο. Μια απάτη που σας οδηγεί να κάνετε τρία χρόνια μαθήματα με χορούς, τραγουδάκια, εκδρομές και εξόδους για καφέ με τις καθηγήτριες δίχως να έχετε σωστή γνώση και αξιολόγηση του επιπέδου σας.
Και όταν έρχονται οι εξετάσεις … και έρχονται και οι αποτυχίες … σας λένε μια αποτυχία ήταν … μερικοί το πέρασαν … αυτοί διάβαζαν … ( βλέπετε σε κάθε τμήμα είναι και μερικοί μαθητές που προσπαθούν για το καλύτερο και διαβάζουν έχτρα μόνοι τους ). Οδηγούμαστε έτσι στον τέταρτο χρόνο για να ξαναδοκιμάσουμε … για να ξαναπροσπαθήσουμε … για να απογοητευτούμε και να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια μετά από τέσσερα χρόνια και αφού έχουμε πληρώσει ένα σωρό λεφτά.
Δεν θα μιλήσω για τα πολυάριθμα τμήματα γιατί ήδη σας κούρασα …
Μερικά κέντρα ξένων γλωσσών ίσως και να τα αναγνωρίσατε … ίσως να ήσασταν μαθητές … ίσως να ξέρετε περισσότερα από μένα …
Σταματώ εδώ … κουράστηκα να γκρινιάζω συνεχώς, να μου φταίνε όλα, μήπως έχω άδικο και δεν είναι έτσι τα πράγματα;
Πάντως εσείς καλού κακού ψάξτε το πριν γραφτείτε σε ένα τμήμα … πριν πληρώσετε την πρώτη δόση …

Τριανταφύλλου Ευστάθιος

καθηγητής Ιταλικών - www.italika.gr
( Το άρθρο είναι μεταφορά από το παλιό blogs )
Μεταβείτε στο Αρχείο Αναρτήσεων : Blog